Jouw boot elektrisch maken

Op deze pagina vindt je informatie over de elektrificatie van jouw eigen boot

Jouw boot laten ombouwen door Ampera boats

Uiteraard bouwen we graag een nieuwe boot voor je, maar wellicht heb je al een boot die bij je past en zou je deze graag voorzien van een elektrische aandrijving.

Wij kunnen dit prima voor jou verzorgen. Met onze ervaring bouwen we jouw boot in een paar dagen om naar een schone elektrische boot.

Best passende oplossing

Bij de ombouw gaan we op zoek naar de beste oplossing voor jou. Dit is afhankelijk van jouw wensen, het type boot en het budget. We kunnen gebruik maken van verschillende fabricaten en soorten aandrijving en zoeken gezamenlijk met jou naar de beste oplossing.

Wat gaat me dat kosten?

We hebben hieronder 3 situaties uitgewerkt om je een idee te geven wat het ombouwen ongeveer gaat kosten. Denk hierbij wel aan dat het 3 verschillende situaties zijn en uw situatie heel anders kan zijn.

Voorbeeld 1: kleine boot met een buitenboordmotor

Uitgangspunten:

 • Lekker varen in de Amsterdamse grachten.
 • Vaarbereik 4 uur met 6 km/h.
 • Niet te duur.
 • Extra gewicht geen bezwaar.

Met deze uitgangspunten is elektrificatie van je boot gemakkelijk uit te voeren en niet duur. In een dergelijke situatie zouden we het volgende adviseren:

Motor:

Buitenboordmotor uit de Leisure serie. Vermogen 2,8 tot 6,5 kW.

Accupakket:

Vetus AGM accupakket van 5 kWh.

Laden:

0,96 kWh (in 6 uur zijn de accu’s weer vol)

Vaarbereik:

Goed voor 4-6 uur varen met 6 km/h.

Prijzen vanaf € 3.000,00 incl. BTW. Daarbij levert je oude motor in de meeste gevallen wat geld op. Deze opbrengst kan je van je investering aftrekken.

Let op! Genoemde prijs is een indicatie. De definitieve prijs hangt af van je boot en persoonlijke wensen.

Voorbeeld 2: sloep van 6 meter met diesel inboordmotor

Uitgangspunten:

 • Lekker varen op grachten maar ook op ruimer water zoals het IJ.
 • Vaarbereik 6-8 uur met 6 km/h.
 • Boot hoeft niet harder te kunnen varen als de rompsnelheid.
 • Boot mag wat zwaarder worden.

Met deze uitgangspunten zal de elektrificatie wat duurder uitvallen. Een krachtige motor is natuurlijk wat duurder en de wens om op ruimer water een dag te kunnen varen zonder dat de boot zwaarder wordt heeft gevolgen qua materiaalkeuze.

Motor:

Inboordmotor van 5 kW.

Accupakket:

Vetus AGM accupakket van 10 kWh.

Laden:

0,96 kWh (in 10 uur zijn de accu’s weer vol)

Vaarbereik:

Goed voor 8 uur varen met 6 km/h.

Prijzen vanaf € 9.000,00 incl. BTW. Daarbij levert je oude motor in de meeste gevallen wat geld op. Deze opbrengst kan je van je investering aftrekken.

Let op! Genoemde prijs is een indicatie. De definitieve prijs hangt af van je boot en persoonlijke wensen.

Voorbeeld 3: sloep van 6 meter met diesel inboordmotor

sloep 6 versie 3

Uitgangspunten:

 • Lekker varen op grachten maar ook op ruimer water zoals het IJ en randmeren.
 • Vaarbereik 8 uur met 6-8 km/h.
 • Boot moet er qua krachtbeleving niet op achteruit gaan.
 • Geen extra gewicht.

Met deze uitgangspunten zal de elektrificatie wat duurder uitvallen. Een krachtige motor is natuurlijk wat duurder en de wens om op ruimer water een dag te kunnen varen zonder dat de boot zwaarder wordt heeft gevolgen qua materiaalkeuze.

Motor:

Inboordmotor van 10 kW.

Accupakket:

Lithium accupakket van 15 kWh.

Laden:

2,4 kWh (in 6 uur zijn de accu’s weer vol)

Vaarbereik:

Goed voor 8 uur varen met 6-8 km/h.

Prijzen vanaf € 17.000,00 incl. BTW. Daarbij levert je oude motor in de meeste gevallen wat geld op. Deze opbrengst kan je van je investering aftrekken.

Let op! Genoemde prijs is een indicatie. De definitieve prijs hangt af van je boot en persoonlijke wensen.

Waarop letten bij elektrificatie van jouw boot

Juiste vermogen

Allereerst het belangrijkste, dit is de beschikbare energie aan boord. Bij een brandstof boot is dit diesel of benzine maar bij een elektrische boot is dit het vermogen dat in de accu’s is opgeslagen. Vuistregel is dat 1 liter diesel/benzine gelijk is aan ongeveer 10 kWh accucapaciteit. In dat opzicht lijkt een accu van 10 kWh niet zo heel veel maar schijn bedriegt.

Rendement

Een brandstof motor heeft een rendement van ongeveer 30% bij een elektromotor is dit meer dan 95%. Dit betekent dat je zo ie zo al 3 maal zo ver kan komen op dezelfde hoeveelheid energie. Daarbij komt dat het energieverbruik van een elektrische boot bij lage toerentallen nog veel efficiënter is dan een brandstof motor. Bij stationair draaien van een brandstof motor verbruikt deze brandstof maar een elektromotor helemaal niks. Kortom, met dezelfde energie kom je veel verder.

Koppel

Dan de motor. Een brandstof motor krijgt pas koppel (kracht) bij hogere toerentallen. Een elektromotor heeft het maximale koppel vanaf het begin. Hierdoor kan een relatief kleine elektromotor een relatief grote boot op gang krijgen en ook op gang houden. De kunst bij het kiezen van een motor is dus niet zozeer om op zoek te gaan naar de grootste motor maar op zoek te gaan naar de motor met de juiste specificaties.

Snelheid

Tenslotte de snelheid van de boot. Iedere boot heeft een romp snelheid. Dit is de maximale snelheid die de boot onder normale omstandigheden kan varen. Harder gaan kan wel maar dan wordt het extra vermogen nauwelijks nog omgezet in snelheid. Het enigste wat er gebeurd is dat je een grote golf achter de boot maakt. Van grote golven wordt over het algemeen niemand blij.

Aandrijving

Welke aandrijving past nu het beste bij jou. Hiervoor moet je jezelf de volgende vragen stellen:

1. Hoe lang wil ik kunnen varen zonder te laden.

2. Wat is mijn vaargebied en met welke snelheid wil ik varen?

3. Wat zijn de gegevens van mijn boot. Type, gewicht, afmetingen, belading, enz.

Als je deze informatie hebt dan kunnen we voor je een pakket samenstellen dat het beste bij jouw boot past. Dit pakket kan je zelf inbouwen (we leveren alles plug and play) of het door ons laten inbouwen.

Mocht je kiezen om het door ons te laten doen dan halen we uw boot op en leveren hem weer, geëlektrificeerd, weer bij je af.

Stappenplan ombouw naar elektrische aandrijving

1. INVENTARISATIE

De eerste stap is om gezamenlijk met jou te inventariseren wat jouw wensen zijn en wat de mogelijkheden zijn met jouw boot.

Om een goed plan te kunnen maken, is het belangrijk om te weten wat de gewenste kruissnelheid en de actieradius is, maar ook in welk vaargebied je veelal vaart.

2. PLAN EN OFFERTE

Naar aanleiding van de inventarisatie gaan we een plan maken en komen wij met een offerte. Daarnaast zullen we jouw boot inspecteren om verrassingen tijdens de werkzaamheden te voorkomen.

Zodra je ons voorstel hebt goedgekeurd, zullen we de materialen gaan bestellen en een uitvoeringsdatum afspreken.

3. OMBOUW

Dan is het zo ver. De uitvoering.

Afhankelijk van de gemaakte afspraken zal de uitvoering plaatsvinden in onze werkplaats in Loosdrecht of bij jou op locatie. Afhankelijk van de complexiteit zal de ombouw één dag tot enkele dagen in beslag nemen.

4. JOUW ELEKTRISCHE BOOT

Als de montage van de aandrijving gereed is, zullen ook de instrumenten in het dashboard worden vervangen en kunnen de accu’s geplaatst en opgeladen worden.

5. TESTEN EN OPLEVERING

Nu volgt het leukste: Testen.

Na de montage wordt er een uitgebreide testvaart gemaakt en de nodige metingen verricht. Na een testvaart van ongeveer 4 uur is de boot klaar voor oplevering.

Je hebt nu een elektrische boot. Gefeliciteerd!

6. NAZORG

Na een aantal weken zullen we contact met je opnemen om een afspraak te maken om de laatste check uit te voeren. Belangrijk is natuurlijk wel dat je in deze periode de nodige uren heeft gevaren.