VEEL GESTELDE VRAGEN

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. Wij hebben daar vast een antwoord op.

Ik zie een motorvermogen van 10 kw en een accu van 10 kWh. Betekend dat ik dan maar 1 uur kan varen voor de accu leeg is?

Als je plankgas vaart is de accu inderdaad in 1 uur leeg. Praktijk is dat je dit eigenlijk nooit doet. Het energieverbruik van een boot neemt onevenredig toe met de snelheid. Dit betekend dat een sloep van 6 meter bij 6 km/h ongeveer 0,8 kW verbruikt maar bij 8 km/h 3 kW en bij 9 km/h 6 kW. Het is de kunst met elektrisch varen om de ideale snelheid te vinden.

Iedere boot heeft een romp snelheid. Deze snelheid is afhankelijk van de lengte van de boot. Harder varen dan de romp snelheid heeft eigenlijk geen zin omdat de boot het extra vermogen dan om zal zetten in een hogere golf en niet in snelheid.

Elektriciteit en water. Is dit niet een gevaarlijke combinatie?

Op zich wel. Alleen als het vakkundig wordt aangelegd is het geheel veilig. Ampera boats gebruikt voor het 230v gedeelte altijd een aardlekschakelaar en het accu/aandrijfdeel is in de meeste gevallen uitgevoerd in 48 Volt. Alle spanningsvoerende delen worden door ons afgeschermd en geaard. Besturing elementen voeren we uit met een spanning van 12v en dat is geheel veilig.

Kortom, je kan met een gerust hart en volkomen veilig elektrisch varen.

Onze haven heeft geen laadpaal, hoe kan ik dan laden?

Wij voeren onze nieuwe boten en ook de boten die we ombouwen uit met een standaard walstroomaansluiting. Het vermogen van de walstroom aansluiting doen we in overleg met jou. Het is namelijk belangrijk welk vermogen jouw haven aan kan. Met de kleinste lader is je boot overnight al weer opgeladen en klaar voor een nieuwe dag vaar plezier.

Kan ik mijn boot ook laden met een mobile generator?

Dat kan. Het is wel zaak om te controleren of het vermogen van de lader overeenkomt met het vermogen van de generator. Het is natuurlijk wel vals spelen maar om thuis te komen kan het wel fijn zijn.

Kan iedere boot omgebouwd worden naar elektrisch?

Op zich zijn er nagenoeg geen belemmeringen om een boot om te bouwen naar elektrisch. Wel doe je er goed aan om na te denken of dit, vanuit economisch oogpunt, de beste oplossing voor je is. In sommige gevallen kan een nieuwe elektrische boot een betere investering zijn.

Is een elektrische boot besturen anders dan het besturen van een boot met een brandstofmotor?

Er zijn geen verschillen in de bediening van de boot. Het is alleen even wennen dat je boot zo stil is. Maar goed, dat is alleen maar fijn.

Wat kost de ombouw van een bestaande boot?

Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van je wensen en van je boot. Prijzen voor een inboord motor starten bij € 8000,00 en voor een buitenboord motor bij € 3000,00. Deze prijzen zijn incl. accu, lader en montage.

Kan ik zelf mijn boot ombouwen?

Dat kan. Bij een buitenboord motor is dit relatief eenvoudig zelf te doen. Bij een inboord motor moet je wel over wat klus skills beschikken. Maar ook de inboordmotor wordt plug and play geleverd.

Wat gebeurd er met mijn oude motor?

Deze is in de meeste gevallen nog geld waard. Afhankelijk van je voorkeur zijn er 3 mogelijkheden:

  1. Je verkoopt de motor zelf.
  2. Wij kopen de motor van je.
  3. Wij verkopen de motor voor je.