Nieuws

Het eerlijke verhaal over de accu

Bij het vaststellen van de verkoopprijs van de boot hebben we het nodige marktonderzoek gedaan. Hierbij hebben we goed gekeken naar welke materialen we wel en niet willen toepassen in de boten. Dit heeft intern tot de nodige discussies geleid.

Over de perfecte boot waren we het snel eens. Zoals zo vaak is het mooiste en het beste meestal het duurste zo ook in dit geval. Daarna zijn we met een stofkam door de calculatie gegaan en hebben onze perfecte boot een beetje uitgekleed. Dit betekent een iets lichtere motor, een wat kleiner accupakket en een aantal accessoires niet standaard maar tegen meerprijs. Nog steeds een bijna perfecte boot die met wat kleine opties op te waarderen is tot de perfecte boot.

Waar we echter geen concessies aan hebben gedaan zijn de accu’s. Een accu is nu echt zo’n onderdeel die je niet ziet en die totaal geen emotie bij de gemiddelde watersporter oproept maar die wel het verschil kan maken in een elektrische boot. Grofweg zijn er 2 soorten accu’s die geschikt zijn voor een elektrisch varen. Dit zijn:

  • AGM accu’s
  • Lithium accu’s

In de autoindustrie worden voor elektrische auto’s eigenlijk alleen maar Lithium accu’s gebruikt en in de watersport is de AGM in de meerderheid. Maar wat nu te kiezen?

De AGM accu’s zijn goedkoop, zwaar en hebben een kortere levensduur. Vooral wanneer de accu’s diep ontladen worden. Dat laatste is bij elektrisch varen niet uit te sluiten. Dat diep ontladen kan er toe leiden dat men na een aantal jaar nieuwe accu’s moet aanschaffen. Buiten een flinke investering is dit vanuit milieu oogpunt niet fijn. Deze accu’s bevatten lood, plastic en andere materialen die deels hergebruikt kunnen worden, maar die toch een aanslag plegen op ons milieu. Je kan je dan ook afvragen hoe verstandig het is om hiervoor te kiezen.

De Lithium accu’s kunnen tot 90% ontladen worden, gaan lang mee en zijn zo’n 70% lichter dan AGM accu’s. Niet voor niks zijn Lithium accu’s de standaard in de automotiv industrie. Ze hebben echter één nadeel en dat is de prijs. Ze zijn een stuk duurder bij de eerste aanschaf. In de levensduur van uw boot verdient u dit ruimschoots terug, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Alles overwegend hebben wij van Amperaboats de beslissing genomen om alleen Lithium accu’s toe te passen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.