Nieuws

Meten is weten

Dit is zo’n tegeltjes wijsheid die klopt als een bus. Het is mooi dat we alles uit kunnen rekenen en kunnen simuleren maar wat betekent het in de praktijk. Om dat uit te vinden zijn we dus gaan meten.

Het is dinsdag 2 maart, de zon schijnt en het is ongeveer 15 graden. Er staat bijna geen wind en de Loosdrechtse plassen glinsteren in het winterzonnetje. Een ideale dag om de prestaties van de Amperaboat 780 in de praktijk te gaan testen. Wat een rotbaan hebben we toch.

De Amperaboat 780 waar we vandaag mee varen is uitgevoerd met de zwaarste motor van 11 kw en een accupakket van 400Ah bij 48 volt. Dit geeft een accupakket van 19,2 kw/h. Standaard zijn onze boten uitgevoerd met een pakket van 9,6 kw/h.

Eerst even een half uurtje spelevaren en dan weer aan het werk. Het meer oversteken met een snelheid van 6 km/h en daarna weer terug met dezelfde snelheid. Hier ben je best wel even mee bezig, maar lekker kletsend en genietend van het zonnetje zijn we er toch sneller dan verwacht.

We nemen de waardes op en zijn bovengemiddeld verrast. Het energieverbruik komt op ongeveer 800 Watt per uur. Nu zegt een leek dat weinig maar omgerekend naar de accu’s die we aan boord hebben betekent dat we ongeveer 22 uur kunnen varen bij deze snelheid. Dit geeft een actieradius van 132 km op volle accu’s (de testboot is uitgevoerd met een dubbele accu. 1 accu is standaard).

Dan maar wat harder. We gaan nu 8 km/u. Dit is al 2 km/u harder dan wat in Amsterdam is toegestaan maar op een meer is dit toch wel lekker. In dit geval komen we op 1500 Watt per uur. Ook dit kunnen we ruim 10 uur volhouden met de accu’s.

Uiteraard kan de boot harder. We komen op een topsnelheid van 15 km/h en met deze snelheid trekt de boot een hoge golf maar wordt het vermogen niet meer evenredig omgezet in snelheid.

Conclusie van onze meetdag is dat het standaard accupakket van 1 accu van 9,6 kw/h voldoende is om een dagje te cruisen bij snelheden tot ongeveer 8 km/h. Een dag varen is best lang en onze ervaring is dat met een tussenstop bij een terrasje en tussendoor even lekker zwemmen 1 accu volstaat. Dit dankzij het lage verbruik van de Amperaboat. Mocht je toch last hebben van laadstress of gewoonweg wat harder willen varen is een extra accu nooit een slechte investering.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.