Nieuws

Het eerlijke verhaal achter hout

De afgelopen dagen hebben we twee grote leveringen hout mogen ontvangen, bij elkaar bijna 700kg! Maar waarom eigenlijk hout?

Omdat dat ons de vrijheid geeft de boot aan te passen aan de individuele wensen van iedere klant. Door juist niet een polyester mal te laten maken behouden we de vrijheid om met de indeling te ‘spelen’. Het is een terechte vraag of het gebruik van zoveel hout wel in lijn is met duurzame gedachte die wij omarmen. Wij vinden van wel.

Ruim 80% van het hout in de boot bestaat uit Bruynzeel® Hechthout. Dit merk is al jaren een begrip binnen de jachtbouw en zelfs mijn eigen bootje (fellowship 28) van 40 jaar oud is er mee afgetimmerd! Zit er na al die jaren nog altijd prima in. Over duurzaam gesproken! Op dit hout zit 20 jaar garantie, daar bovenop rollen wij alles in in de epoxy wat een extra beschermlaag zal bieden! In de praktijk kunnen we nu zien dat 20 jaar een voorzichtige schatting is.

Tevens zit op al ons hout het bekende FSC keurmerk, dit keurmerk staat voor duurzame houtproductie en ziet er op toe dat dit in de gehele keten van kap tot verkoop gewaarborgd wordt! Dergelijke keurmerken dragen er dan ook aan bij dat er iedere 14 seconden enkel in Finland genoeg hout groeit voor een heel huis! Hoeveel boten zouden dat eigenlijk zijn?

bron: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/houtbouwers.html

Een groot gedeelte van onze houten delen laten we laseren. Dit zorgt voor een nette afwerking omdat alles nu gewoon past en recht is. Ook betekent dit dat we de computer kunnen laten bepalen hoe we het meeste uit een plaat kunnen halen! Zo beperken we het het gebruik van dit natuurproduct tot een minimum.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.